Recept na pečený čaj a jak dlouho vydrží?

Pečené čaje patří už řadu let k oblíbeným podzimním a zimním nápojům. A není se čemu divit. Nejenže skvěle chutnají, také jeho příprava je rychlá a velice jednoduchá. Navíc se jedná o ideální způsob, jak zpracovat přebytek z letní ovocné úrody.

Ovoce a koření vhodné pro pečený čaj

Pečený čaj se dá připravit z téměř všech druhů ovoce. Nejčastěji používaným ovocem jsou jablka, citrusy a bobuloviny, které najdete v lese i na zahradě. Ovoce můžete použít nejen čerstvé, ale i mražené.

Jaké ovoce vybrat?

  • Pro přípravu ovocného čaje se skvěle hodí jablka a hrušky, která tvoří jakýsi základ čaje. 
  • Nezapomeňte na osvěžující kyselou chuť, která do pečeného čaje rozhodně patří. Tu vykouzlíte citrusy (pomeranče, citrony) a nebo lesním ovocem (rybíz, borůvky, maliny nebo jahody).
  • Dále můžete použít také nektarinky nebo broskve. A skvělou surovinou jsou i švestky, které se skvěle hodí i na jednodruhový čaj.
  • A bát se nemusíte ani exotického ovoce. Vyzkoušejte například mango, ananas nebo passion fruit.

Jaké koření zvolit?

Ideálním kořením do pečeného čaje je například hřebíček, skořice nebo badyán. Skvělá je také vanilka.

A co další suroviny?

  • Do každého pečeného čaje patří cukr, který slouží také jako konzervant. Bez něj v podstatě pečený čaj nepřipravíte. Třtinový cukr dodá čaji krásně karamelovou barvu.
  • Čerstvé ovoce lze doplnit sušenými brusinkami, rozinkami fíky nebo kustovnicí čínskou. Vaší fantazii a chuti se meze nekladou.
  • Do zimních směsí se skvěle hodí čerstvý zázvor, který dodá čaji správný říz.
  • Použít můžete také rakytník, který každé čajové směsi dodá nezaměnitelnou chuť.

Jakým surovinám se raději vyhnout?

Absolutně nevhodné jsou banány. A to nejen kvůli své mazlavé konzistenci, ale i vlastnosti rychle hnědnout. Úplně vhodné nejsou ani meruňky.

Jak si připravit pečený čaj i u vás doma?

Příprava pečeného čaje není vůbec nic složitého a hravě to zvládnete i u vás doma. Receptů na pečený čaj existuje celá řada. My vám v článku přinášíme jeden z tradičních receptů, který si ale klidně můžete doma upravit podle své chuti.

Co tedy budete potřebovat

  • 2 kg míchaného ovoce
    • 0,5 kg jablek
    • 0,5 kg hrušek
    • 0,5 kg švestek
    • 0,5 kg lesního ovoce
  • 1 citron
  • hrst rozinek
  • 1 kg cukru
  • 10 hřebíčků
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 2 lžičky skořice

Jak na to

  1. Vybrané ovoce důkladně omyjte. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, švestky vypeckujte a vše nakrájejte na malé kousky.
  2. Citron oloupejte a také nakrájejte na malé kousky.
  3. Všechno ovoce promíchejte a rozložte na plech společně s kořením. 
  4. Celou směs zasypejte cukrem, důkladně promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200°C.
  5. Pečte zhruba 30 – 40 minut. 
  6. Každých 10 minut ovoce zkontrolujte a promíchejte.
  7. Stále horkou směs naplňte do předem připravených sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřete, otočte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Skladování a trvanlivost pečeného čaje

K pečenému čaji se chovejte podobně jako ke kompotu a dalším zavařeninám. Ideálním místem pro skladování je lednice, sklep nebo chladná spižírna. Zavařený pečený čaj vám v chladném a tmavém prostředí vydrží klidně i třičtvrtě roku. Po otevření spotřebujte během několika dnů.

Nechce se vám s ním doma dělat?


Přečtěte si také

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.