Jak často pít zázvorový čaj a jak ho připravit?

Zázvor, léčivá rostlina, která je v lékařství i v domácnostech využíván po dlouhá staletí. A není se čemu divit. Kořen této rostliny má velmi prospěšný vliv na lidské zdraví.

Původem exotická rostlina je v Evropě už od pradávna používána jako lék na nachlazení, infekci, povzbuzení imunitního systému nebo jako pomocník při snižování váhy. V současnosti ji ve volné přírodě v podstatě nenajdete. Zázvor je uměle pěstovaný v tropických oblastech, odkud je následně převážen do zbytku světa.

Ze zázvoru obecného používáme pouze jeho kořen. Ten je k dostání v mnoha různých formách – celý čerstvý kořen, nakládaný či kandovaný, v podobě oleje nebo jako sušený prášek. Největší přínos má samozřejmě čerstvý kořen, který se využívá právě při přípravě lahodného čaje.

Léčivé účinky zázvoru

V oddenku zázvoru se ukrývá velké množství prospěšných látek. Jedná se o bohatý zdroj vitamínů – A, B1, B2, B6, C, E, minerálních látek jako je sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, mangan či železo a najdeme v něm i aminokyseliny, různé esenciální oleje (gingerol) a aromatické látky (zingiberen, bisabolen, atd.).

  1. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které nás chrání proti kardiovaskulárním onemocněním nebo autoimunitním chorobám. 
  2. Gingerol a gingerdiol, které jsou v zázvoru obsaženy, mají velice pozitivní vliv na náš imunitní systém. Pravidelná konzumace zázvorového čaje pak pomáhá předcházet chřipce a nachlazení.
  3. Díky obsahu gingerol a shogaol, které zvyšují vstřebávání živin, napomáhá zázvor s trávicími problémy a celkově zlepšuje a usnadňuje trávení.
  4. Velkou předností zázvoru je také schopnost povzbudit metabolický proces nebo navazování škodlivých toxinů a jejich vyplavení ven z těla.
  5. Podle několika vědeckých studií dokáže zázvor snižovat produkci některých tkáňových hormonů, které mají na svědomí bolestivost a vznik zánětů. Proto je jeho užití vhodné také v případě revmatismu, artritidy nebo při menstruaci.
  6. Díky velkému množství antioxidantům a svým přohřívacím účinkům je skvělým pomocníkem k posílení imunity především v období podzimních chřipek.

Co je to gingerol?

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která se svým chemickým složením řadí mezi organické sloučeniny – fenoly, ketony a alkoholy. Mezi jeho léčivé účinky patří především zmírnění zažívacích nevolností.

Zázvorový čaj si snadno připravíte i doma

Připravit si zázvorový čaj není vůbec nic složitého a zabere vám jen pár minut. Potřebujete k tomu jen onen zmíněný kořen zázvoru, vodu a med. Obecně se doporučuje zázvor nastrouhat, jelikož se do čaje vylouhuje více prospěšných látek.

Co tedy budete potřebovat

  • Čerstvý zázvor – půlcentimetrový kousek na šálek čaje
  • Cca 1 l horké vody
  • Med

Jak na to

  1. Nejprve si dejte vařit vodu.
  2. Poté omyjte a očistěte kořen zázvoru. Na 1 litr horké vody použijte půlcentimetrový kousek.
  3. Zázvor nechte louhovat po dobu 5 minut, poté ho vyjměte.
  4. Čaj dochuťte medem.

Jak často a jak dlouho můžete zázvorový čaj popíjet?

Maximální dávka zázvoru by neměla překročit 4 gramy. V případě sušeného zázvoru je to pouhý 1 gram. Přehnané popíjení zázvorového čaje není příliš dobrý nápad. Pokud dojde k “předávkování”, mohou jinak prospěšné látky působit kontraproduktivně. Zázvorový čaj si dopřejte v několika menších dávkách v průběhu celého dne.

Zázvorový čaj se navíc nedoporučuje pít každý den, jelikož zázvor patří mezi návykové rostliny. Při velmi častém popíjení si naše tělo na prospěšné látky navykne a začne být vůči nim rezistentní. V případě nemoci nám pak s největší pravděpodobností už nepomůže.

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.